Selfie van 6 mei 2015Over Manuel Boonzaaijer

Ik streef ernaar om datgene wat ik zie met een precieze, maar vlotte toets natuurgetrouw op het doek te zetten. Daarbij let ik erop dat het niet een kopie van de werkelijkheid wordt; ik zoek naar iets dat daar bovenuit stijgt. Door bepaalde elementen sterker neer te zetten, of juist af te zwakken, probeer ik de focus te leggen op dat wat me intigreert. Dat kunnen bijvoorbeeld vormen zijn, of de lichtval of interessante schaduwpartijen. Het schilderen van de mens vind ik altijd bijzonder uitdagend vanwege het complexe spel tussen anatomie, kleur en toon.

Verder ben ik verzot op technische constructies, en perspectief. Heerlijk om dat op correcte wijze vast te leggen, zonder op de artisticiteit in te boeten.
Ik werd in het voorjaar van 2019 werd gevraagd om mee te doen met een kunstproject: "Los Zand", met het de Kootwijker Zandverstuiving in de hoofdrol. Direct ging ik naar de zandverstuiving om daar een 'en plein air'-studie te schilderen. Dat was, totaal onverwacht, het begin van een inmiddels lange serie. Dat jaar ben ik nóg 14 keer daar gaan schilderen en ook in 2020 was het weer mijn favoriete stek.
De buitenomstandigheden dwingen me tot snel en impressionistisch werken. In de Kootwijkerzand-serie is de vaart en het plezier goed te zien. Dat heeft naar mijn idee positieve gevolgen voor mijn 'studiowerk'. Ik heb de neiging tot wat krampachtigheid in mijn werk, en het buiten schilderen helpt me dat los te laten.
Mijn interessegebied is breder dan alleen landschappen. Ik schilder ook graag portret en stillevens.

Naast vrij werk, werk ik ook in opdracht - in alle materialen en onderwerpen.

In juni 2017 ben ik afgestudeerd aan de Wackers Academie te Amsterdam, een goed aangeschreven opleiding voor figuratieve kunst. Hier heb ik onderwijs gehad van (inter)nationaal bekende kunstenaars, in verschillende disciplines; portret, (naakt)model, landschap, interieur en stilleven. Met uiteenlopende materialen, zoals olie- en acrylverf, aquarel, houtskool, pastel, pen en potlood.

Sinds oktober 2017 werk ik als zelfstandig kunstenaar.

Verder ben ik betrokken bij het Open Atelier / Kunstuitleen Barneveld.


Opleiding

 • 8/9 juli 2017 Masterclass portretschilderen, gegeven door Raymond Huisman.
 • 17 september 2012 - 18 mei 2017 De 5-jarige deeltijdopleiding Figuratief Tekenen/Schilderen aan de Wackers Academie te Amsterdam.
 • 3/4 september 2016 Deelname aan het schilderfestival 'Pintar Rapido' te Amsterdam.
 • 6 - 13 juni 2015 Masterclass landschapschilderen: Een week in Noord-Bohemen, Tsjechië, gegeven door Maarten Welbergen.
 • 3/4 juni 2015 Masterclass modelschilderen, gegeven door Raymond Huisman.
 • 6/7 september 2014 Deelname aan het schilderfestival 'Pintar Rapido' te Amsterdam.
 • 23/24 augustus 2014 Een 2-daagse masterclass strandschilderen in Hargen aan Zee, gegeven door Peter Smit.
 • 7 - 14 juni 2014 Masterclass landschapschilderen: Een week in Zuid-Bohemen, Tsjechië, gegeven door Maarten Welbergen.
 • 25 februari - 1 maart 2013 Een 5-daagse schets- en studiereis naar Parijs met de Wackers Academie.
 • Augustus 2008 Schildercursus van 4 avonden, verzorgd door bevriende kunstenaars.
 • Januari / februari 2000 Schildercursus van 12 avonden, verzorgd door bevriende kunstenaars.

Mijn atelier

Mijn atelier bevindt zich op de zolderverdieping van mijn huis. Van januari tot mei 2018 heb ik mijn zolder flink verbouwd en geschikt gemaakt als professionele werkruimte... Bekijk de  fotoreportage op MyAlbum.com!


Prijsbepaling

Dit is vaak geen kwestie van een simpel rekensommetje omdat elk schilderij anders is. Denk aan de mate van detail, verfsoort, ondergrond, formaat, aantal uren.
Een kleine houvast is onderstaande formule, maar deze houdt geen rekening met het aantal uren. Ik houd minimaal € 25,- per uur aan.

(hoogte + breedte in centimeters) x kunstenaarsfactor x materiaal/urenfactor

Het zou dus bijvoorbeeld als volgt berekend kunnen worden (uitgaand van olieverf op linnen, en ingelijst):
(100 + 80) x 8 x 1,5 = € 2.160,- ofwel maximaal 86 uur werk (inclusief voorstudies e.d.)

Voor meer informatie kun je me altijd even een emailtje sturen.
Wellicht interessant: Download het PDF-bestand "
Wat vraag ik voor een schilderij.pdf"