Selfie van 6 mei 2015Over Manuel Boonzaaijer

In juni 2017 ben ik afgestudeerd aan de Wackers Academie te Amsterdam, een goed aangeschreven opleiding voor figuratieve kunst. Hier heb ik onderwijs gehad van (inter)nationaal bekende kunstenaars, in verschillende disciplines; portret, (naakt)model, landschap, interieur en stilleven. Met uiteenlopende materialen, zoals olie- en acrylverf, aquarel, houtskool, pastel, pen en potlood.
Hierdoor voel ik mij thuis in het werken met een breed scala aan materialen en onderwerpen.

Nu, ruim twee jaar na het afstuderen, landt de veelheid aan opgedane kennis een beetje en wordt het me steeds duidelijker wat het beste bij me past. Het kwam in een stroomversnelling toen ik in het voorjaar van 2019 werd gevraagd om mee te doen met een kunstproject: "Los Zand", met het de Kootwijker Zandverstuiving in de hoofdrol. Direct ging ik naar de zandverstuiving om daar een 'en plein air'-studie te schilderen. Dat ging niet onaardig. Het was met vaart en plezier geschilderd. En zo ging ik nóg veertien keer naar het Kootwijker Zand.

De buitenomstandigheden dwongen me tot snel en impressionistisch werken. Claude Monet werd mijn grote voorbeeld.
Twee van die buitenstudies heb ik later in het atelier op groot formaat gezet, ervoor wakend dat het impressionistische karakter niet verloren ging.

Het liefst schilder ik 'en plein air', en naar waarneming. Het menselijk oog neemt heel anders (en vaak veel meer) waar dan een cameralens!
Van foto schilderen is weer een hele andere tak van de sport. Kopiëren is dan een valkuil - om de schilderachtigheid in je werk te krijgen is het de kunst om de foto op tijd los te laten...

Ik prijs mezelf gelukkig dat ik dit mooie ambacht kan uitoefenen, zeer gemotiveerd ben mezelf hierin verder te ontwikkelen, en dat ik er ook nog mensen blij mee kan maken.

Naast vrij werk, werk ik ook in opdracht - in alle materialen en onderwerpen.


Opleiding

 • 8/9 juli 2017 Masterclass portretschilderen, gegeven door Raymond Huisman.
 • 17 september 2012 - 18 mei 2017 De 5-jarige deeltijdopleiding Figuratief Tekenen/Schilderen aan de Wackers Academie te Amsterdam.
 • 3/4 september 2016 Deelname aan het schilderfestival 'Pintar Rapido' te Amsterdam.
 • 6 - 13 juni 2015 Masterclass landschapschilderen: Een week in Noord-Bohemen, Tsjechië, gegeven door Maarten Welbergen.
 • 3/4 juni 2015 Masterclass modelschilderen, gegeven door Raymond Huisman.
 • 6/7 september 2014 Deelname aan het schilderfestival 'Pintar Rapido' te Amsterdam.
 • 23/24 augustus 2014 Een 2-daagse masterclass strandschilderen in Hargen aan Zee, gegeven door Peter Smit.
 • 7 - 14 juni 2014 Masterclass landschapschilderen: Een week in Zuid-Bohemen, Tsjechië, gegeven door Maarten Welbergen.
 • 25 februari - 1 maart 2013 Een 5-daagse schets- en studiereis naar Parijs met de Wackers Academie.
 • Augustus 2008 Schildercursus van 4 avonden, verzorgd door bevriende kunstenaars.
 • Januari / februari 2000 Schildercursus van 12 avonden, verzorgd door bevriende kunstenaars.

Mijn atelier

Mijn atelier is weer terug in huis! Van januari tot mei 2018 heb ik mijn zolder flink verbouwd en geschikt gemaakt als werkruimte... Bekijk de  fotoreportage op MyAlbum.com!


Wat kost dat nou?

Ik krijg af en toe nog wel eens de vraag waar ik de prijs van een schilderij (al dan niet in opdracht) op baseer. Ik vind het belangrijk om daar transparant in te zijn.
Er zijn grote investeringen gedaan zoals opleidingen, aanschaf van (dure) materialen, de ontelbare uren, wellicht de huur van het atelier, et cetera... Een professioneel zelfstandige kunstenaar moet deze factoren in de berekening van zijn prijs meetellen.
Daarom maak ik losjes gebruik van een algemeen bekende formule die vaak door kunstenaars gehanteerd wordt:

(lengte + breedte) x kunstenaarsfactor x materiaal/urenfactor

Bijvoorbeeld: Een ingelijst olieverfschilderij op linnen (20 x 30 cm) kost momenteel bij mij ongeveer € 375,-
Want: (20 + 30) x 5 x 1,5
Uitleg: De lengte plús breedte is 50, mijn huidige kunstenaarsfactor is 5 (of 6, wanneer er bovengemiddeld veel uren in een werk zitten), en de materialenfactor is 1,5 (vanwege olieverf, linnen, en lijst).
(Het spreekt vanzelf dat werk uit mijn studietijd een lagere kunstenaarsfactor heeft - dus een lagere prijs.)

Voor meer informatie download je het PDF-bestand "Wat vraag ik voor een schilderij.pdf"