Selfie van 6 mei 2015Manuel Boonzaaijer is in juni 2017 afgestudeerd aan de Wackers Academie te Amsterdam, een gerenommeerde opleiding voor figuratieve schilderkunst. Hier heeft hij zich verdiept in verschillende disciplines; portret, (naakt)model, landschap, interieur en stilleven. In verschillende materialen, zoals olie- en acrylverf, aquarel, houtskool, pastel, pen en potlood.

“Ik heb een fascinatie voor het oude, het verweerde. Iets waar de glans vanaf is maar wat nog steeds een krachtige uitstraling heeft. Met die insteek heb ik een serie met oude auto-onderdelen gemaakt. Waarbij het me vooral ging om de esthetiek die een bepaalde vorm kan hebben, te belichten. Maar ook een gevoel proberen op te roepen van ‘een verzet tegen de verlatenheid en het verval’. Dat laatste is voor de toeschouwer om uit te maken. 
Ook bloemen of mensen, in de winter van hun bestaan, hebben in mijn ogen deze fantastische eigenschap - de schoonheid van het oude…”

Anderzijds voelt het ook wel weer als een beperking want zijn interessegebied omvat veel meer dan alleen dat! Nu de opleiding aan de Wackers Academie is afgerond, is er meer ruimte voor verdieping en nog meer persoonlijke ontwikkeling. En het zoeken naar een leitmotif. Want de studietijd was toch een tijd van vooral 'snel' en 'veel'. Een must om (de basis van) het vak te leren, de vaardigheden te beheersen, de know-how paraat te hebben waardoor je niet meer afhankelijk hoeft te zijn van een moment van inspiratie. 

Soms werkt hij ‘en plein air’. Snel werk, nat-in-nat. Maar in zijn atelier pakt hij het liever wat grondiger aan: Nadat een idee zich heeft gevormd, maakt hij een aantal kleine schetsen om de (tonale) compositie te bepalen. Dan één of meer uitgebreidere tekeningen en vaak een studie in olie. Tot slot de uitwerking in olieverf op het doek. Hij geeft er de voorkeur aan om zelf zijn doeken op te spannen, voor meer keuzevrijheid in formaat. 

Naast vrij werk, werkt Manuel ook in opdracht. En er zijn plannen voor het geven van een tekencursus...


Opleiding

 • 8/9 juli 2017
  Masterclass portretschilderen, gegeven door Raymond Huisman.
 • 17 september 2012 - 18 mei 2017
  De 5-jarige deeltijdopleiding Figuratief Tekenen/Schilderen aan de Wackers Academie te Amsterdam.
 • 6 - 13 juni 2015
  Masterclass landschapschilderen: Een week in Noord-Bohemen, Tsjechië, gegeven door Maarten Welbergen
 • 3/4 juni 2015
  Masterclass modelschilderen, gegeven door Raymond Huisman.
 • 6/7 september 2014
  Deelname aan het schilderfestival 'Pintar Rapido' te Amsterdam
 • 23/24 augustus 2014
  Een 2-daagse masterclass strandschilderen in Hargen aan Zee, gegeven door Peter Smit.
 • 7 - 14 juni 2014
  Masterclass landschapschilderen: Een week in Zuid-Bohemen, Tsjechië, gegeven door Maarten Welbergen.
 • 25 februari - 1 maart 2013
  Een 5-daagse schets- en studiereis naar Parijs met de Wackers Academie.
 • Augustus 2008
  Schildercursus van 4 avonden, verzorgd door bevriende kunstenaars.
 • Januari / februari 2000
  Schildercursus van 12 avonden, verzorgd door bevriende kunstenaars.