Hoe ik begon
Ik ben al, zolang ik me kan herinneren, aan het tekenen en schilderen. De behoefte om daar méér mee te doen werd rond 2009 steeds sterker; ik wilde graag meer weten van de technische kant van creëren. Kleurgebruik, compositie, en dingen waarvan ik het bestaan niet eens vermoedde, maar wel ergens voelde dat ik ze mistte. Ik zwom maar een beetje rond in een dichte mist - althans, zo voelde het soms wel eens. En daarom meldde ik me in 2012 aan bij de Wackers Academie te Amsterdam, waar ik in september startte. De Wackers Academie is een klassiek georiënteerde opleiding voor figuratieve teken- en schilderkunst. Hier heb ik onderwijs gehad van (inter)nationaal bekende kunstenaars, in verschillende disciplines; portret, (naakt)model, landschap, interieur en stilleven.
In 2017 ben ik er onder begeleiding van Maarten Welbergen afgestudeerd.

Hoe het nu is
Sindsdien ben ik parttime zelfstandig kunstenaar en de rest van de tijd besteed ik onder meer aan mijn gezin (met twee kinderen - geboren in de zomer van 2018 en 2021), het huis en huishouden, en de leefgemeenschap waar ik met mijn gezin woon. Ik gaf teken- en schilderles, maar nu niet meer; het werd te zwaar. Kleine kinderen, mijn fysieke gezondheid (ik heb de ziekte van Bechterew) en veel andere verplichtingen deden mij besluiten een en ander te schrappen. Nu ervaar ik weer meer ruimte om te schilderen!

Hoe ik werk
Ik streef ernaar om datgene wat ik zie met een precieze, maar vlotte toets natuurgetrouw op het doek te zetten. Daarbij let ik erop dat het niet een kopie van de werkelijkheid wordt; ik zoek naar iets dat daar bovenuit stijgt. Door bepaalde elementen sterker neer te zetten, of juist af te zwakken, probeer ik de focus te leggen op dat wat me intigreert. Dat kunnen bijvoorbeeld vormen zijn, of de lichtval of interessante schaduwpartijen. Het schilderen van de mens vind ik altijd bijzonder uitdagend vanwege het complexe spel tussen anatomie, kleur en toon.

Ik werk voornamelijk met olieverf, maar heb ook veel ervaring (en affiniteit) met andere mediums, zoals acrylverf, aquarel, houtskool, potlood en pastel.
Ik heb thuis een professioneel atelier ingericht. Een fijne werkplek, van alle gemakken voorzien. Ik werk ook graag 'en plein air', dus op locatie in de buitenlucht.
In mijn werk probeer ik, met een duidelijk herkenbare eigen stijl, mijn onderwerp eerlijk en doortastend neer te zetten. Ik zoek naar manieren om het normale bijzonder te maken, bijvoorbeeld een rijk palet aan kleur in een schaduwpartij.
Verder ben ik verzot op technische constructies, en perspectief. Ook heb ik in de 'Gulden Snede' mijn guilty pleasure gevonden... het laatste jaar probeer ik in meer of mindere mate mijn werk volgens die verhouding te componeren.
Ik werd in het voorjaar van 2019 werd gevraagd om mee te doen met een kunstproject: "Los Zand", met het de Kootwijker Zandverstuiving in de hoofdrol. Direct ging ik naar de zandverstuiving om daar een 'en plein air'-studie te schilderen. Dat was, totaal onverwacht, het begin van een inmiddels lange serie van 48 werken in totaal.
De buitenomstandigheden dwingen me tot snel en impressionistisch werken. Dat resulteert vaak in krachtig werk, en met grovere toets dan in werk dat geschilderd is in het atelier. In de Kootwijkerzand-serie is de vaart en het plezier goed te zien. Dat heeft naar mijn idee positieve gevolgen voor mijn 'studiowerk'. Ik heb de neiging tot wat krampachtigheid in mijn werk, en het buiten schilderen helpt me dat los te laten.

Naast het 'vrije' werk, schilder ik tevens in opdracht. Mocht u interesse hebben, kunt u vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie.

Verder ben ik betrokken bij het Open Atelier / Kunstuitleen Barneveld, en beheer ik de website van Stichting Kunstcollectief Barneveld.

Opleiding

 • 8/9 juli 2017 Masterclass portretschilderen, gegeven door Raymond Huisman.
 • 17 september 2012 - 18 mei 2017 De 5-jarige deeltijdopleiding Figuratief Tekenen/Schilderen aan de Wackers Academie te Amsterdam.
 • 3/4 september 2016 Deelname aan het schilderfestival 'Pintar Rapido' te Amsterdam.

 • 6 - 13 juni 2015 Masterclass landschapschilderen: Een week in Noord-Bohemen, Tsjechië, gegeven door Maarten Welbergen.
 • 3/4 juni 2015 Masterclass modelschilderen, gegeven door Raymond Huisman.
 • 6/7 september 2014 Deelname aan het schilderfestival 'Pintar Rapido' te Amsterdam.
 • 23/24 augustus 2014 Een 2-daagse masterclass strandschilderen in Hargen aan Zee, gegeven door Peter Smit.
 • 7 - 14 juni 2014 Masterclass landschapschilderen: Een week in Zuid-Bohemen, Tsjechië, gegeven door Maarten Welbergen.
 • 25 februari - 1 maart 2013 Een 5-daagse schets- en studiereis naar Parijs met de Wackers Academie.
 • Augustus 2008 Schildercursus van 4 avonden, verzorgd door bevriende kunstenaars.
 • Januari / februari 2000 Schildercursus van 12 avonden, verzorgd door bevriende kunstenaars.

Mijn atelier

Mijn atelier bevindt zich op de zolderverdieping van mijn huis. Van januari tot mei 2018 heb ik mijn zolder flink verbouwd en geschikt gemaakt als professionele werkruimte...
Bekijk de  fotoreportage op MyAlbum.com!